Heb je een ongebruikte zolder, een leegstaande garage of een extra slaapkamer waar niemand gebruik van maakt? Die ruimte kan meer zijn dan een opslagplek; het kan een thuis worden voor iemand die het hard nodig heeft. Met de woningnood in Nederland op een historisch hoogtepunt, kunnen we allemaal bijdragen door creatieve oplossingen te bedenken. Het omzetten van ongebruikte ruimte naar een woonplek is niet alleen goed voor een ander, maar biedt ook voordelen voor jou. Hier zijn praktische tips om je op weg te helpen.
waarom jouw ruimte delen een goed idee is
Een ongebruikte ruimte ombouwen tot een woonplek biedt verschillende voordelen. Financieel gezien kun je een extra inkomstenbron creëren, wat vooral interessant kan zijn als je bijvoorbeeld je hypotheeklasten wilt verlagen. Daarnaast zijn er sociale voordelen: je kunt een positieve impact maken in iemands leven en mogelijk zelfs nieuwe verbindingen opbouwen. Het mooie van deze aanpak is dat je zelf bepaalt hoe je het aanpakt. Of het nu gaat om tijdelijke verhuur, hospitaverhuur of een meer permanente situatie, er zijn talloze mogelijkheden.
stappenplan: van ruimte naar woonplek
1. beoordeel de ruimte: Begin met een kritische blik op je ruimte. Is het geschikt voor bewoning? Denk aan basisvoorzieningen zoals licht, ventilatie en toegang tot sanitaire voorzieningen. Een zolder of garage kan vaak met enkele aanpassingen geschikt worden gemaakt.
2. check de regels: Voordat je begint, is het belangrijk om de lokale wet- en regelgeving te onderzoeken. Mag je deze ruimte verhuren? Controleer ook je hypotheekvoorwaarden en verzekeringen, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Overweeg gebruik te maken van de hospitaregeling, die verhuur zonder volledige huurcontractverplichtingen mogelijk maakt.
3. maak de ruimte geschikt: Zorg dat de ruimte voldoet aan de eisen voor verhuur, zoals brandveiligheid en goede isolatie. Kleine verbeteringen zoals een frisse verflaag, betere verlichting of een kleine kitchenette kunnen het verschil maken.
4. kies de juiste huurder: Voer kennismakingsgesprekken met geïnteresseerden om te zien of ze passen bij jouw situatie en levensstijl. Dit is vooral belangrijk als je je ruimte deelt, zoals bij hospitaverhuur. Dit is waar PleQ je mee kan helpen.
5. stel een huurovereenkomst op: Zorg voor duidelijke afspraken die je vastlegt in een huurovereenkomst. Hierin staan zaken zoals de huurprijs, betalingsvoorwaarden en regels omtrent het gebruik van de ruimte.
Ken de regels
Wat belangrijk is om te weten is dat een vast huurcontract voor alle verhuurders weer de norm is sinds 1 juli 2024. Alleen in uitzonderingsgevallen mogen verhuurders nog tijdelijke huurovereenkomsten van maximaal 2 jaar sluiten. Dit geldt zowel voor zelfstandige woonruimten als voor onzelfstandige woonruimten (kamers). Hierover vind je meer in De Wet vaste huurcontracten, deze heeft als doel huurders beter te beschermen. Kijk eens op: https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/huurbescherming-en-huurcontracten/vaste-huurcontracten-de-norm Voor hospitaverhuur gelden andere regels, deze vind je hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-verhuren/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-weten-als-ik-een-hospitakamer-wil-verhuren
Het is dus een zorgvuldig proces wat je moet doorlopen, maar door je ruimte om te zetten in een woonplek kun je niet alleen een positieve impact maken, maar ook anderen inspireren om hetzelfde te doen. Stel je voor dat duizenden ongebruikte zolders en garages in Nederland omgetoverd worden tot knusse woonruimtes – wat een verschil zou dat maken!
👉 Wil je meer weten over hoe je dit aanpakt? In ons e-book “jouw gids naar innovatieve woonoplossingen” vind je een uitgebreid stappenplan en praktische tips om direct aan de slag te gaan.