Van gedeeld huis naar eigen thuis

Interview met Roy en Silke Goorman

Het verhaal van Roy en Silke Goorman laat zien hoe je als jong stel met een open en flexibele instelling kunt starten op de woningmarkt. Zelfs wanneer de omstandigheden niet ideaal lijken. Hun verhaal laat zien dat met creativiteit, geduld en het vermogen om samen te werken, er veel meer mogelijk is dan je zou denken.

Het begon allemaal een aantal jaren geleden toen hun buurman hen benaderde. De ouders van Roy woonden aan de andere kant van de oprit. Roy en Silke waren verloofd en aan het zoeken naar woonruimte. De buurman wist ervan en bood hun een gedeelte van zijn woning aan als afgescheiden woonruimte. Roy: “We hebben het aanbod direct aangenomen, omdat het erg moeilijk is om een plek te vinden.” De eerste 5 maanden was ik nog alleen tot aan ons trouwen.

Bij een bezoek aan hun woning zie je bij binnenkomst meteen dat ze in een gedeeld huis wonen. De deurbellen bij de voordeur verraden dat hier meerdere huishoudens onder één dak leven. Het huis, een ruime twee-onder-één-kap woning, is slim ingericht: Roy en Silke wonen op de zolderverdieping, waar ze hun eigen ruimte hebben. Een eigen keuken en daarnaast een gedeelde badkamer op de eerste verdieping.

Wat dit verhaal bijzonder maakt, is niet alleen hoe Roy en Silke hun woonruimte delen, maar vooral de manier waarop ze dit doen. In een tijd waarin het vinden van een betaalbare woning voor veel starters bijna onmogelijk lijkt, zagen zij de mogelijkheden van deze bijzondere situatie. Toen hun buurman hen benaderde met het aanbod om in zijn huis te komen wonen, grepen ze de kans direct aan, ondanks dat het betekende dat ze naast de ouders van Roy zouden wonen. Privacy bleek geen probleem, en de gedeelde ruimte zorgde(n) eerder voor een gevoel van verbinding dan voor ongemak.

Voor hen was het delen van de badkamer en overloop nooit een probleem; het ging vanaf het begin heel natuurlijk. Ze vonden een routine die voor iedereen werkte, deelden af en toe lekkernijen met elkaar en zorgden ervoor dat iedereen rekening hield met elkaar. “Leef in het huis zoals je wilt dat anderen ook in het huis leven,” zegt Roy.

Na 2,5 jaar wonen in dit huis hebben Roy en Silke inmiddels hun eigen huis gekocht. Het was niet makkelijk—het is een klushuis dat nog veel aandacht nodig heeft, en ze hebben tijdelijk dubbele lasten. Maar door te denken in mogelijkheden en alles stap voor stap te doen, weten ze zeker dat het goed komt.

Zoals Roy zegt: “Wees tevreden met wat je kunt krijgen, en begin klein.” Dit geldt niet alleen voor jonge starters, maar voor iedereen die naar een nieuwe woonsituatie zoekt.

Roy en Silke laten zien dat het belangrijk is om je verwachtingen bij te stellen en te kijken naar de kansen die zich voordoen, in plaats van alleen de beperkingen te zien. “Er is meer mogelijk in een huis dan je denkt,” benadrukt Roy.

Hun reis is een prachtig voorbeeld van veerkracht en creativiteit, en een inspiratiebron voor Rijssenaren die op zoek is naar een woning en daarbij ook openstaat voor nieuwe manieren van wonen en delen.

Samengevat: Het interview met Roy en Silke, een jong stel dat zich op de huizenmarkt begeeft. Ze wonen in een gedeeld huis. Ze wonen op de zolder, met een keuken en gedeelde badkamer op de eerste verdieping.  Roy en Silke hebben er, na 2,5 jaar prettig en comfortabel gewoond te hebben, onlangs een huis gekocht. Ondanks de gedeelde ruimte pasten ze zich goed aan de situatie aan, waarbij de nadruk lag op flexibiliteit en wederzijds respect. Roy adviseert jonge woningzoekenden om hun verwachtingen te managen, klein te beginnen en creatief na te denken over huisvestingsmogelijkheden.