Samen Wonen: Het Verhaal van Twee Gezinnen onder Eén Dak
Leon en Lisa ter Harmsel en Johan en Anda Lohuis kwamen op het bijzondere idee om samen te gaan wonen, ieder met hun eigen gezin, onder één dak. Wat begon als een spontaan idee, groeide uit tot een inspirerende en duurzame woonoplossing waarin ze de voordelen van familiebanden combineren met de privacy van een eigen leefruimte. Het idee bracht enige twijfel met zich mee. Toch besloten ze de sprong te maken.
Het woonconcept: van droom tot realiteit
Voordat het besluit viel om samen te gaan wonen, werd regelmatig overlegd, waarbij aspecten als geluidsoverlast, technische kwesties en relationele gevoeligheden op tafel kwamen. Maar na een half jaar van intensief overleg was er voldoende vertrouwen in de gezamenlijke toekomst. Schoonzoon Leon begon actief te zoeken naar geschikte huizen op platforms als Funda waarbij de eisen duidelijk waren: een ruime/brede kavel, en vooral een indeling die beide gezinnen de nodige zelfstandigheid kon bieden.
Uiteindelijk viel de keuze op een woning aan de Fuut, die al enige tijd te koop stond. Dit perceel bood voldoende ruimte om een deel van het perceel om te bouwen en extra woonvoorzieningen te realiseren. De gemeente werkte positief mee, gaf aan tot waar op het perceel gebouwd mocht worden en kwam onder andere met de tip om andere bouwmaterialen te gebruiken voor de aanbouw. Met de aankoop van een extra stuk grond kon er zelfs een tuin van een voormalige parkeerplaats worden gemaakt. In de uiteindelijke indeling kreeg Johan en Anda’s woonkamer een nieuwe plek in de voormalige garage, terwijl Leon en Lisa een houten garage bijbouwden.
Het samenleven: voor- en nadelen
De constructie, die bij vrienden eerder op enige scepsis stuitte, groeide uit tot een jaloersmakend succes. Er zijn veel praktische voordelen: van gereedschap delen en elkaar helpen met zware taken tot een gezamenlijke bierkoelkast en opslagruimte. Ook bij onverwachte zaken, zoals onvermijdelijke vergeten boodschappen, is er altijd iemand dichtbij die kan helpen.
Het familiediner, dat wekelijks Anda kookt, versterkt de familiebanden nog verder. Toch respecteert iedereen elkaars privacy en zijn er ook dagen dat ze elkaar helemaal niet zien. Zoals Lisa weleens lachend antwoordt als de buurvrouw naar Anda vraagt: “Geen idee waar ze is!”
Echte levensvreugde
Naast het praktische aspect heeft deze woonsituatie ook een onschatbare waarde in termen van levensvreugde. De aanwezigheid van opa en oma biedt de kleinkinderen een warm thuis en een bron van plezier, terwijl Johan en Anda, die regelmatig met hun camper op vakantie gaan, weten dat hun planten, visjes en containers in goede handen zijn. Met drie vergelijkbare woonconstructies in dezelfde straat, blijkt hun oplossing een aantrekkelijk alternatief voor meer generaties te zijn.
Advies voor anderen
Het succes van deze woonsituatie komt vooral door een open communicatie en wederzijds respect. Johan benadrukt het belang van een open houding en je niet bemoeien met de opvoeding van de kinderen. Voor anderen die zo’n project of deze woonvorm (genaamd: intergenerationeel wonen) overwegen, kan de notaris helpen met een heldere overeenkomst.
Samenwonend met respect voor elkaars ruimte, elkaars privacy en elkaars gezelschap, hebben de families Ter Harmsel en Lohuis een unieke woonvorm gecreëerd vol praktische voordelen en bovenal: gedeelde vreugde. Hun verhaal inspireert en toont aan dat wonen onder één dak met een open en positieve instelling een verrijking van het leven kan zijn.